Locomo
Image default
Woningen

Hoe kun je badkamer schimmel verwijderen?

 Schaam je niet al te zeer als je last hebt van schimmel op de muur of op het plafond van je badkamer. Je bent zeker niet de enige. Het is soms gewoon heel lastig om schimmel in zo’n natte ruimte te voorkomen. Er is zoveel vocht en overtollig water dat schimmels hier gewoonweg goed gedijen. En ja, dan is een badkamer ook vaak wit van kleur en valt de zwarte schimmel extra op. Maar hoe dan ook, schimmel op de muur en op het plafond van je badkamer wil je niet. Hoe kun je badkamer schimmel verwijderen? Er zijn diverse manieren, dus kijk maar eens wat jou het handigst lijkt.

Schimmel voorkomen

Dit lijkt misschien een beetje flauw, maar het is gewoon waar. Voorkomen is altijd beter dan genezen. We zeggen ook niet dat je schimmel altijd kunt voorkomen, maar er zijn wel manieren om de kans op het ontstaan van schimmel te verkleinen. Probeer je badkamer altijd zo droog mogelijk te houden. Dat klinkt natuurlijk vreemd voor een badkamer waar zoveel kranen aanwezig zijn en waar je je gewoonlijk wast met water. Dat is logisch, maar ben je klaar, droog alles dan zo goed mogelijk af. En let op de ventilatie, die moet in orde zijn.

Badkamer schimmel

Schimmel verwijderen met witte azijn

Witte azijn heb je wellicht wel in huis. Nu dat is een goed medicijn als je te maken hebt met schimmel in je badkamer. Het werkt het makkelijkst als je wat azijn in een spuitfles giet. Dan kun je op alle plekken waar je schimmel ziet, een paar spuitjes azijn doen. Laat dit ongeveer 2 uur inwerken. Vervolgens verwijder je met een vochtige doek de azijn. Als laatste spoel je deze plekken dan nog even af met water. De geur van azijn is niet heel lekker in een badkamer, dus na deze behandeling zet je ramen en deuren lekker even open.

Schimmel verwijderen met hogedrukreiniger

Heb je echt heel veel schimmel in je badkamer, dan ga je het met azijn niet meer redden. Dan moet er zwaarder geschut aan te pas komen. Gebruik een stoomreiniger of een hogedrukreiniger. Met een stoomreiniger maak je water zo warm, dat bijna alle bacteriën gedood worden. Het klinkt raar om meer vocht toe te voegen in een ruimte waar je toch al last hebt van schimmel, maar deze methode werkt vaak uitstekend.

Voegen en kitranden met schimmel verwijderen

Heb je last van schimmel, dan zijn de voegen vaak erg vies. De schimmel is dan ook aanwezig in het kit of in de voegen tussen de tegels. Dit krijg je niet meer weg door schoon te maken. Dan moet je echt de voeg of kit verwijderen en nieuwe aanbrengen. Doe dit met goede kit die speciaal geschikt is voor natte ruimtes. Dan krijg je niet zo snel weer schimmel terug in je badkamer.

Laat verwijderen over aan een professional? 

Ondanks deze mooie tips, is het vaak verstandiger om de schimmels van de muren in de badkamer te laten verwijderen door een professional. Deze mensen zijn getraind om dit euvel op een veilige manier te verwijderen. Ook kijken zij verder naar de oorzaak en helpen zij je om schimmel in de toekomst te voorkomen.