Locomo
Image default
Kinderen

kinderkamer

Een kinderkamer inrichten

Als uw kind een jaar of vier/vijf is dan is hij of zij over het algemeen wel uitgekeken op de inrichting van zijn of haar babykamer. Een kind van die leeftijd krijgt een mening over bepaalde dingen en daarom is het de perfecte tijd om met hem of haar aan de slag te gaan: nadenken over een nieuwe kinderkamer. Natuurlijk hebben kinderen vaak fases, op het ene moment zijn ze helemaal gek van een bepaalde tekenfilm, en een maand later is dat juist helemaal passé. Moeilijk als je een kinderkamer wilt gaan creëren: je kroost zal er voor pleiten om alles in te richten met een bepaalde serie of obsessie als thema, maar als die obsessie over is dan is het natuurlijk helemaal niet leuk om in een kamer te moeten slapen en spelen die is ingericht met een voorbije rage in gedachten. Maak uw kind duidelijk dat het thema waar u nu mee werkt geruime tijd zijn of haar kinderkamer zal beheersen. Zelf wou ik toen ik acht jaar oud was absoluut een paardenkamer hebben. Een behangrand met paarden en groene vloerbedekking: als gras waar ze over konden lopen. Helaas was ik de paarden een maand later al weer zat maar moest ik wel tot mijn twaalfde wachten voordat ik de kinderkamer opnieuw mocht behangen. Het gras voor de paarden heeft er zelfs tot mijn achttiende gelegen!

Beginnen aan een kinderkamer

Als de spelregels eenmaal uitgelegd zijn is het belangrijk om de stem van uw kind wel te horen als u zijn of haar kamer opnieuw gaan vormgeven. Een kinderkamer is dé plek waar je jezelf kan zijn, je je terug kan trekken en je je veilig voelt. Het is dus van belang dat een kinderkamer je persoonlijkheid weerspiegelt. Denk samen met je kind na over wat leuk is voor de kamer: waar houdt hij of zij van? Wat is er mogelijk? Een thema is altijd leuk voor een kinderkamer en kan al vrij gemakkelijk bereikt worden. Op www.maakmijnkindblij.nl kunt u accessoires aanschaffen waarmee een kamer zo wordt omgetoverd tot een andere wereld. Houdt uw dochter bijvoorbeeld erg van de film Finding Nemo? Verf dan bijvoorbeeld de kamer helemaal blauw en plaats vervolgens wat muurstickers van de filmfiguren op de muren. Hang een leuk nachtlampje van Finding Nemo op en u bent eigenlijk al klaar: de kamer ziet er compleet anders uit. Ook als u iets minder drastisch wilt zijn dan kunt u al veel bereiken. Muurstickers zijn van allerlei series en films zijn goed verkrijgbaar via bovenstaande site, en zijn later te verwijderen. Heeft u geen ideeën? Hierbij wat suggesties waar u wellicht iets mee kunt.

  • Een Bob-de-Bouwerkamer: een werkbank, een bed in de vorm van een werkauto, en natuurlijk figuren uit de tekenfilm verspreid over de kinderkamer.
  • Een Dorakamer: een oase van groen, vrolijke bloemetjes overal. En natuurlijk de jonge onderzoekster Dora die er rondloopt.
  • De Disneyfilm Frozen is ook een goed thema voor een kinderkamer: tover de ruimte om tot een winterlandschap en plak daarna wat filmfiguren uit Frozen op. U kunt zelfs een heel winterpaleis op een muur schilderen, of een kast omtoveren tot een ijspegeldeur! De mogelijkheden zijn eindeloos.
  • Winnie de Pooh: met wat decoratie-elementen komt nu al een heel eind. Ook een Winnie de Pooh-dekbedovertrek maakt al heel wat verschil!

Kinderkamer: helpt uw kind?

Natuurlijk hoeft u geen commercieel thema te kiezen voor de kinderkamer van uw zoon of dochter. Waarom zou een kamer gelinkt moeten worden aan een bepaalde serie of film? Als uw kroost houdt van een bepaald seizoen, bepaalde dieren, of een bepaalde sport, dan kunt u daar ook goed mee uit de voeten. Denk creatief en maak er een leuk project van waar u over kan praten met het kind die de ruimte bewoont. Veel ouders vragen zich in hoeverre hun kinderen ook kunnen helpen met het daadwerkelijke verbouwen van de kinderkamer. Gebruik gewoon uw gezonde verstand hieromtrent. Wilt u alles perfect hebben? Laat uw kinderen dan maar uit de kamer. Maar een kind van een jaar of 8 kan u wellicht al goed helpen met muren sauzen en stickers plakken. Het is wel leuk dat de toekomstige bewoner van de ruimte ook daadwerkelijk een hand heeft in de verbouwing; weer een ervaring rijker! Wellicht vindt uw zoon of dochter het bijvoorbeeld wel heel erg leuk om met een schroevendraaier bezig te zijn en ontstaat er een nieuwe hobby! Zorg natuurlijk wel dat u in de buurt blijft, bij het klussen zit een ongeluk altijd in een klein hoekje. Moet er een gaatje geboord worden? De jongeling kan vast wel even de stofzuiger vasthouden zodat er geen gruis op de nieuwe vloerbedekking valt! Betrek uw kind wel bij deze werkzaamheden, want zo krijgt hij of zij ook het gevoel dat hij of zij echt betrokken is bij het project en niet slechts het lijdend voorwerp is. Als u inspiratie op wilt doen wat betreft thema’s dan kunt u een kijkje nemen op de al eerder genoemde website van maakmijnkindblij. In deze webshop wordt een enorm assortiment aan spullen voor een kinderkamer aangeboden. Ze zijn vooral gespecialiseerd in kinderkamerattributen die gelinkt zijn aan series en films. Muurstickers kunnen vrijwel voor alle series die op dit moment op tv zijn geleverd worden, maar u kunt ook denken aan beddengoed, nachtlampjes en meubels die in thema zijn. Voordat u aan uw nieuwe project begint raden we u aan eens te kijken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van uw thema.

Meer info : bezoekt u de website