Locomo
Image default
Woning en Tuin

Waar is de knotwilg goed voor?

In Nederland kom je ze bijna overal tegen, langs de weg, langs het water, in parken, maar ook in tuinen. Het is een bekend gezicht in het landschap van Nederland, maar waar zijn deze bijzondere bomen eigenlijk goed voor?

Hoe komt de knotwilg aan zijn naam?

De naam is eigenlijk heel makkelijk te verklaren, de boom bestaat uit twee delen, de bovenkant wordt de knot genoemd en de onderkant de wilg, samen maakt dit knotwilg. De bovenkant van de boom, de knot, heeft een bijzondere vorm. Deze vorm zie je niet snel terug bij andere bomen, deze vorm heeft de boom te danken aan hoe de boom gekweekt wordt. Bij een boomkwekerij wordt de boom op een bepaalde hoogte afgezaagd, dat is het punt dat er allerlei takken uit de boom kunnen groeien, zo wordt de knotwilg een volwassen volwaardige boom. Dat de boom er zo mooi uitziet heeft hij natuurlijk niet alleen te danken aan de knot, maar de kleur van de bast, de dunne takjes en de bladeren maken deze boom een prachtig aanzicht.

Historie van de knotwilg

Dat de boom een bekend gezicht is geworden in de Nederlandse landschappen is natuurlijk niet voor niets, het is al jaren van culturele waarden. De boom biedt namelijk allerlei verschillende kwaliteiten. Het Nederlandse landschap zit vol met oevers, rivieren en sloten, de boom is een echte versterking daarvoor. Door het diepe gangenstelsel van de bomen kan het overtollig water opnemen in hun bomen, de bodem raakt zo niet dicht en het water gaat diep de bodem in, dat is de reden dat de boom dan al jarenlang een bekend gezicht is in Nederland.

De knotwilg, een dierenpaleis

Voor ons biedt de knotwilg een groot voordeel door ons water in bedwang te houden en de kans op overstroming te minimaliseren, maar voor dieren biedt de knotwilg ook vele voordelen. De knot met zijn dunne takjes is de ideale plek voor vogels om hun nest te bouwen en de kleintjes in alle rust op te laten groeien. De combinatie van dunne takjes met dikke takken beschermt de vogels tegen roofdieren die op de loer liggen. Voor insecten is de boom een soort all-you-can-eat, de schors en de bladeren vormen een voedselbron voor allerlei soorten insecten.

Het is dus niet voor niets dat knotwilg al jaren in de Nederlandse landschappen te vinden is, de schoonheid, het reguleren van overtollig water en de voordelen voor dieren maken dat deze boom perfect is voor ons kikkerlandje.

 

https://www.brienissen.nl/content/78-knotwilg