Locomo
Image default
Aanbiedingen

Hoe verwijder je water uit een radiator?

 

Een goed werkend verwarmingssysteem is essentieel om je huis comfortabel en warm te houden, vooral tijdens koude wintermaanden. Als je merkt dat je radiatoren niet zo efficiënt werken als ze zouden moeten, kan overtollig water in de radiatoren een van de mogelijke oorzaken zijn. Hier is een stapsgewijze handleiding over hoe je water uit een radiator kunt verwijderen om de prestaties van je verwarmingssysteem te verbeteren.

 

Stap 1: Zet de verwarming uit

Voordat je begint met het verwijderen van water uit de radiator, moet je ervoor zorgen dat het verwarmingssysteem is uitgeschakeld en volledig is afgekoeld. Dit voorkomt dat je jezelf verbrandt en minimaliseert het risico op waterschade.

 

Stap 2: Identificeer de ontluchtingsklep

Elke radiator heeft een ontluchtingsklep. Deze klep bevindt zich meestal aan de bovenkant van de radiator, in de buurt van een van de uiteinden. Het ziet eruit als een kleine dop of schroef met een gleuf of een vierkant gat in het midden.

 

Stap 3: Plaats de emmer

Plaats een emmer onder de ontluchtingsklep om eventueel gemorst water op te vangen. Als alternatief kun je handdoeken op de vloer leggen om het water op te vangen.

 

Stap 4: Draai de ontluchtingsklep open

Gebruik de radiatorontluchtingssleutel om de ontluchtingsklep voorzichtig tegen de klok in te draaien. Je zult een sissend geluid horen wanneer lucht en water beginnen te ontsnappen uit de radiator.

 

Stap 5: Laat het water ontsnappen

Laat de ontluchtingsklep openstaan totdat er alleen water en geen luchtbellen meer uit stromen. Dit zorgt ervoor dat alle luchtophopingen in de radiator zijn vrijgegeven en dat het verwarmingssysteem efficiënter kan werken.

 

Stap 6: Sluit de ontluchtingsklep

Draai de ontluchtingsklep met de klok mee om deze te sluiten zodra er geen lucht meer ontsnapt en alleen water uit de radiator komt.

 

Stap 7: Controleer het waterpeil

Controleer het waterpeil in je cv-systeem en vul het indien nodig bij met vers water om ervoor te zorgen dat het op het juiste niveau is.

 

Stap 8: Schakel de verwarming weer in

Nu kun je de verwarming weer inschakelen. Je zult merken dat je radiatoren efficiënter warmte afgeven na het verwijderen van overtollig water en lucht. Kijk voor meer informatie over radiatoren op www.cvtopper.nl!

 

https://www.cvtopper.nl/