Locomo
Image default
Woning en Tuin

Verschillende soorten tuinafscheidingen

Je kunt verschillende materialen gebruiken als tuinafscheiding, van vaste muren tot planten. Aan beide mogelijkheden zitten zowel voor- als nadelen. Een voordeel van een vaste muur of houten afscheiding is het weinige onderhoud dat je jaarlijks moet plegen. Voordelen van een groene afscheiding zijn bijvoorbeeld het geven van beschutting aan dieren en de het mogelijke nestmateriaal wat vogels van de struiken kunnen maken. 

Een Ligustrum Ovalifolium

Je kunt een Ligustrum Ovalifolium kopen als tuinafscheiding. Deze wintergroene plant verliest in de herfst en winter geen blad. Wintergroen betekent dus dat hij het hele jaar door zijn blad vasthoudt. Dit is natuurlijk een gewenste eigenschap wanneer je een plant als tuinafscheiding wilt gebruiken. Ligustrum is te koop vanaf €0,60 tot €1,42 per plant. Deze planten zijn verkrijgbaar tussen de 40 en 100 centimeter hoog. 

Een groene of rode beukenhaag

Naast een Ligustrum kun je ook een beukenhaag planten als afscheiding. Deze planten zijn ook wintergroen maar iets duurder dan een Ligustrum. Je kunt een beukenhaag kopen bij beukplanten. De groene Beuk is iets goedkoper dan de rode variant. De latijnse benaming voor een groene beuk is: Fagus Sylvatica. Die van de rode beuk is: Fagus Sylvatica ‘Atropunicea’. 

Hout, cortenstaal en stenen

Naast de twee bovenstaande groene opties heb je ook nog de mogelijkheid om een schutting te laten bouwen. Vaak is deze van hout, stenen of sinds kort van cortenstaal. Cortenstaal wordt vooral in voortuinen gebruiken, het heeft een geroeste uitstraling en een chique uitstraling. Echter is cortenstaal wel erg duur en zal er een hoge schutting niet snel van worden gemaakt. Hout is een goede optie, het is duurzaam, redelijk goedkoop en eenvoudig te bewerken.

Maken of kraken van gezelligheid

De sfeer in een tuin wordt veelal bepaald door de soort beplanting, knusse hoekjes en overal design van een tuin. Ben jij nog opzoek naar tips bij het inrichten van je tuin? Lees dan voorgaand artikel. Hier lees je meer over hoe je knusse hoekjes maakt en wat duurzaamheid voor jouw kan betekenen in tijden waar boodschappen duurder zijn dan ooit tevoren. Mocht je op geheel duurzame wijze je tuin willen onderhouden en bemesten? Doe dan wat meer onderzoek naar het zelf maken van compost. Op deze manier hoef je het tuinafval niet weg te brengen en kun je de moestuin op natuurlijke wijze bemesten.