Locomo
Image default
Woningen

Hoe laat ik mijn huis achter voor de verkoop?

Je huis is verkocht en het is bijna tijd voor de sleuteloverdracht en eindinspectie. Een bijzonder moment, want het is tijd voor een nieuwe fase! Je wilt je woning natuurlijk netjes achterlaten voor de nieuwe eigenaren. Aan de hand van de getekende roerende zakenlijst kan je controleren wat de afspraken waren en of alles in je woning klopt. Door je huis netjes achter te laten voor de nieuwe bewoners heb je hier ook een goed gevoel over. Dit zijn 3 zaken om op te letten.

Leeg en ontruimd

In de standaard koopovereenkomst is opgenomen dat je jouw huis in een bepaalde staat moet overbrengen. Zo moet de woning leeg en ontruimd zijn, met uitzondering van eventueel meeverkochte roerende zaken. De verkoper accepteert de staat van het huis zoals het was op het moment van de koop. Al jouw meubels moeten weg zijn, ook als je ze niet wilt meeverhuizen. Wil je spullen achter laten? Dan dien je dit op voorhand op te nemen in de ‘roerende zakenlijst’ die de kopers tekenen. Dit is een overzicht met spullen alle spullen die overgenomen kunnen worden of achterblijven.

Gaatjes dichten

Officieel gezien is het een grijs gebied, maar voor de nieuwe kopers is het wel zo prettig als jij de schroeven en pluggen uit de muur haalt en eventuele gaten dicht. Zo kun je niet meer zien waar alle lampen en fotolijsten hebben gehangen. Je koopt wat vuller en een plamuurmessen bij de bouwmarkt en laat je woning zo netjes achter voor de koper. Let er wel op dat er geen schade ontstaat bij het weghalen van schroeven en pluggen. In dit geval moet je deze schade repareren voor de oplevering. De staat van je woning mag namelijk niet slechter zijn dan op het moment dat de koop werd bezegeld.

Bezemschoon opleveren

Het is netjes om de woning bezemschoon op te leveren. Je haalt een doekje over het aanrecht en het sanitair en even de stofzuiger door het huis. De nieuwe bewoners zullen de woning waarschijnlijk zelf nog eens grondig schoonmaken, maar zorg ervoor dat alles er representatief uit ziet. Hulp nodig bij je huis verkopen in Zuid-Holland? Wij helpen je graag verder.