Locomo
Image default
Beauty en verzorging

Voor- en nadelen van een beugel

Je kiest er nooit zelf voor om een beugel te nemen, maar het is wellicht wel nodig. De meningen verschillen er enorm over. Misschien vindt de één het helemaal niet erg en de ander juist verschrikkelijk. Om je een beetje voor te bereiden, vindt je hier een aantal voor- en nadelen van een beugel. 

Voordeel

Een beugel is er alleen maar om je te helpen. Dat is iets wat je in je gedachte moet houden, want je werkt toe naar een mooi eindresultaat. Daarmee kan een beugel je goed helpen, want je gebit zal er uiteindelijk een stuk beter uitzien dan eerst. Dan heb je het er toch wel voor over. Het is ook een resultaat waar je zonder beugel niet aan komt en daarom is het er niet voor niets. Als je ziet hoe het er uit gaat zien, maakt het verder helemaal niet uit hoe je eruit ziet met een beugel. Het maakt dan niets meer uit. 

 

Nadeel

Je moet heel veel geluk hebben en een beugel misschien maar een jaar nodig hebben, maar er zijn ook genoeg mensen die dit geluk niet hebben. De behandelduur kan soms erg lang duren. Je kunt denken aan wel jaren door en door met een beugel. Dan kan het lijken alsof er geen einde aan gaat komen. Dit is een reden om er nogal tegenop te kijken en gek is het ook niet, want op een gegeven moment ben je er simpelweg ook klaar mee. Al helemaal als je vindt dat het er niet mooi uitziet. Je kunt dan niet wachten totdat het weg is. Als je dan weet dat je er steeds langer mee moet zitten, helpt het niet echt mee. 

 

Voordeel

De beugel zorgt er natuurlijk voor dat je tanden weer recht komen te staan. Dat is op zichzelf al heel fijn, maar het is ook zeker wat daarna komt dat helpt. Zodra je beugel er eenmaal uit is, kun jij een stuk makkelijk je gebit schoon houden. Een gebit dat goed in elkaar zit zorgt er ook voor dat je beter kan kauwen, praten en bijten. Je denkt er in eerste instantie misschien niet aan, maar al deze dingen komen, doordat je een beugel hebt gehad. Zonder dat is het een stuk lastig om hieraan te komen en daarom hebben een hoop mensen toch genoeg motivatie om een beugel te laten plaatsen. 

 

Nadeel

Het is toch wel een stuk metaal wat je in je mond hebt en het is dan niet meer dan logisch dat het niet altijd even fijn aanvoelt. Een beugel kan voor veel kleine wondjes zorgen in je mond en dit doet uiteraard ook pijn. Je moet daarom wel weten hoe je ermee omgaat en er in het begin al helemaal voorzichtig mee zijn. Dit is ook wel lastig, want je kunt het er niet zomaar even uit halen. Deze irritaties moet je goed kunnen verzorgen ook, want anders wordt het alleen maar erger en dat helpt ook niet. Dit is dus ook een grote reden waarom mensen er tegenop kijken. 


Aan het eind van de dag moet het gebeuren en dan kun je er vrij weinig aan doen. Probeer vooral aan het eindresultaat te denken en hoeveel je daarvan kan gaan genieten. Dat is toch wel echt het belangrijkste. Zenuwachtig? Bedenk dan vooral dat tandartsen goed zijn opgeleid en de beste tandartsbenodigdheden gebruiken.