Locomo
Image default
Eten en drinken

Waarom zou je Propolis kopen?

Wat is Propolis?

Propolis is oorspronkelijk materiaal dat door bomen en planten geproduceerd wordt, maar door bijen wordt verwerkt. Denk daarbij aan bomenhars of plantensap. Het is een substantie dat bij hogere temperaturen kleverig aan kan doen, maar bij lagere temperaturen een vastere substantie wordt. Ideaal materiaal dus voor bijen om het te produceren, te vervoeren en als beschutting te laten dienen voor hun nest wanneer het kouder wordt. De substantie is in de natuur lastiger te herkennen, omdat de kleur kan verschillen van groen naar donkerbruin. Propolis kun je in beperkte mate ook in kauwgum terugvinden.

Bewijs voor de werking van Propolis?

In de Griekse Oudheid al werd het middel aangewend als een soort antibioticum. Het zou bijvoorbeeld schimmels en bacteriën doden en daarmee dus een geneeskrachtige werking hebben. Naar huidige medisch-wetenschappelijke maatstaven is er (nog) geen onomstotelijk bewijs gevonden dat Propolis gezondheidsvoordelen heeft. Maar ondanks dat de werking van Propolis niet wetenschappelijk bewezen is, ontleent dit middel de bewijskracht van haar werking aan het sterke feit dat het al duizenden jaren onverminderd wordt gebruikt.

Propolis

Dat er naar huidige wetenschappelijke maatstaven geen bewijs gevonden is voor de werking van het middel, is niet hetzelfde als de bewering dat het geen werking heeft. De geneeskrachtige werking van vele voedingsmiddelen krijgen pas in een later stadium aandacht van de wetenschap die hun gezondheidsbevorderende werking dan bevestigt. Denk bijvoorbeeld aan de studie waaruit blijkt dat mensen die veel producten met olijfolie eten, mogelijk langer blijven leven. Meer recent is de gezondheidsbevorderende werking van kurkuma (een middel dat al eeuwen in gerechten wordt gebruikt) aangetoond. En zelfs de rode peper wordt pas sinds enkele jaren erkend als een middel dat behulpzaam zou kunnen zijn bij gewichtsverlies. Dit betreffen allemaal middelen die na eeuwen van gebruik de aandacht kregen van de wetenschap.

Propolis zal zeker niet het enige homeopathisch aandoende middel zijn dat na aandacht van de wetenschap mogelijk een gezondheidsbevorderende werking blijkt te hebben. Daarbij zijn er medicijnen te bedenken die weliswaar een ‘evidence-based’ effect hebben, maar allang niet meer worden voorgeschreven. De werking van Propolis is dus niet per se onomstotelijk bewezen, maar wel onomstotelijk beproefd.

Waarom zou ik Propolis kopen?

Propolis werd in de loop der tijd een middel tegen een uiteenlopende waaier van kwalen. Waar het 3000 jaar geleden vooral diende als antibioticum, werd het ook gebruikt bij ontstekingen, maagzweren en de behandeling van brandwonden. Het wordt daarbij in verband gebracht met de verlichting van pijn, kramp en luchtweginfecties. Ook heeft het middel aandacht gehad als mogelijke beschermer tegen tandcariës. Dit laatste is de ‘verzachting’ van het tandglazuur waardoor je uiteindelijk gaatje kunt krijgen in je gebit. Ook is Propolis in verband gebracht met een helende werking van zogenaamde kalknagels.

Maar- zou je kunnen denken- dat zou Propolis dan tot een soort middel maken dat ‘alles’ kan genezen, net zoals dat voor een rookverslaafde een sigaret zowel helpt bij inspanning en ontspanning. Het is heel goed mogelijk dat Propolis kopen je uiteindelijk helpt om lichaamsprocessen (en mogelijk het immuunsysteem) te ondersteunen en via die weg kan helpen bij de genezing van aandoeningen. Het is daarmee geen vervanging van medicatie die een arts voorschrijft, maar een ondersteuner, die de bewijskracht van haar werking weliswaar niet in de wetenschap, maar wel in haar eeuwenlange populariteit ontleent.