Locomo
Image default
Verbouwen

Waarvoor kan contactlijm gebruikt worden?

Contactlijm kan onder andere gebruikt worden bij het plakken van:
– Stickers en etiketten
– Vloerbedekking
– Meubelstof
– Schoenen van leer, rubber en kunstleer

Er zijn veel verschillende soorten lijm. Contactlijm is een van de meest gebruikte lijmsoorten. Wanneer we het hebben over deze lijm, bedoelen we een lijm die blijvend elastisch is. Contactlijm bestaat over het algemeen uit een mengsel van een bepaald aantal stoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de stoffen cyclohexaan en butanon. Contactlijm is te gebruiken bij verschillende toepassingen en is gemakkelijk aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een schoenzool van rubber die loslaat van je schoen, precies wanneer je op het punt staat om te vertrekken van huis. De beste en meest gemakkelijke manier is om deze vervolgens te lijmen met contactlijm. 

Er zijn verschillende soorten contactlijm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloeibare contactlijm, transparante contactlijm, verwijderbare contactlijm en nog vele andere soorten. 

Contactlijm is relatief gemakkelijk aan te brengen. Eerst dienen de oppervlakten van de materialen die met elkaar verbonden moeten worden met lijm te bestreken te worden. Nadat er kort wordt gedrukt op de contactvlakken van de materialen, zodat deze met elkaar in aanraking komen, zal er een hechte verbinding ontstaan. Na verloop van tijd zal er een verdamping plaatsvinden van de oplosmiddelen en ontstaat er een lijmfilm die zo goed als droog is. De materialen zitten direct aan elkaar vast vast. Het is in dit stadium dan ook niet meer mogelijk om de materialen nog te verschuiven.

Lijm verwijderen
Wanneer je onverhoopt de lijm op een verkeerde plek hebt aangebracht, is het van belang om de lijm zo snel mogelijk weer te verwijderen. Zodra de lijm droog is, is het namelijk erg moeilijk om de lijm alsnog te verwijderen. Dit geldt ook op het moment dat je onverhoopt hebt geknoeid met de lijm en de lijm per ongeluk op bijvoorbeeld gebruikte gereedschappen is gekomen. Er is speciale lijmverwijderaar beschikbaar die zou kunnen helpen bij het verwijderen van de lijm, indien dat onverhoopt niet meer lukt.

Meer info : bezoekt u de website