Locomo
Image default
Woningen

Wat moet je weten over een makelaar in Spanje?

Je bent erover uit: je wilt een woning in Spanje kopen. Dit is een hele klus om zelf te doen en daarom is het een goed idee om een Spaanse makelaar in te schakelen. Deze makelaar kan dan voor jou opzoek naar de perfecte woning. Hoe fijn is dat?! Toch zijn er aardig wat verschillen tussen Nederlandse makelaars en Spaanse makelaars. In dit artikel lees je wat je echt moet weten over een huis kopen Andalusie.

De kosten

In Spanje kan een makelaar dus geen garantie geven of zij de woning zelf kunnen verkopen of niet en in Nederland is dit bij sommige makelaars wel het geval. Hierdoor liggen de makelaarskosten in Spanje dan ook een stuk hoger dan hier in Nederlands. In Nederland betalen we namelijk tussen de 1-3% van de verkoopprijs terwijl dit in Spanje al vaak tussen de 3-5% is. Deze kosten worden in Spanje door de verkoper betaald en daarom komt het vaak voor dat de verkoper deze kosten in de verkoopprijs doorberekent aan de koper.

Makelaar die samenwerken

Het kan ook zijn dat de makelaar die jij inschakelt geen passende woning voor je kan vinden. Hij of zij kan er dan voor kiezen om samen te werken met een andere makelaar en samen naar een passend huis voor jou te zoeken. Wanneer die andere makelaar dan wel een mooi huis kan vinden, is het natuurlijk logisch dat deze makelaar hier ook voor beloont wordt. Vaak delen de makelaars dan de commissie. Voor jouzelf maakt dit niet veel uit, maar het is wel fijn om te weten dat sommige makelaars in Spanje op deze manier te werk gaan. Je kunt hier ook altijd naar vragen bij jouw eigen makelaar. 

Een aanbetaling

Soms is een makelaar in Spanje niet op de hoogte van de huidige situatie omtrent een huis. Het kan dus voorkomen dat je zit te kijken naar een woning die al een tijdje verkocht is en dat is natuurlijk zonde van je tijd. Het is dus geen slim idee om al een aanbetaling voor een woning te doen. Weet altijd eerst zeker of een bepaalt huis nog wel te koop staat.