Locomo
Image default
Winkelen

De leukste weetjes over de geschiedenis van de fiets

 

Het is haast onmogelijk om fietsen uit het straatbeeld weg te denken, vooral in Nederland. Maar dit zag er vroeger natuurlijk heel anders uit. In deze blogs kun je de leukste weetjes over fiets in de geschiedenis lezen. 

  1. Er werd gelopen op de eerste fiets!

Ja je leest het goed, er werd gelopen op de eerste fiets. De eerste fiets bestond alleen maar uit een houten frame en wielen, de pedalen waren nergens te bekennen. Hoe de bestuurder vooruit kwam was simpelweg door zichzelf met de voeten voort te duwen. Deze loopfiets ( vertaald: loopmachine ) werd uitgevonden door de Duitser Karl Drais. In het Duits heet dit de Laufmaschine. 

  1. Het woord ‘’fiets’’ heeft geen verduidelijking

Vele denken dat het woord fiets komt van het franse ‘velocipede’ wat snelvoet betekent. Andere mensen denken weer dat dit komt van het Duitse ‘vice – pferd’ wat reservepaard betekent. Vroeger diende de fiets namelijk als een vervanging voor de paarden. Maar sommige mensen denken ook weer dat het komt van de naam E.C.Viets van de Nederlandse fietsenmaker uit de 19e eeuw. 

  1. In het jaar 1903 won een Franse wielrennen de Tour De France zonder enige versnellingen

Dit is een zeer grote prestatie, vooral omdat de racefietsen vroeger veel zwaarder waren dan nu. Op een racefiets die 18 kilogram woog zonder enige versnellingen had de Franse Maurice Garin de Tour De France gewonnen. Wat een prestatie!

  1. De bijnaam van de fiets was vroeger ‘De bottenschudder’

Doordat de fiets zeer populair was vroeger, werd deze van gietijzer gemaakt in plaats van hout, dit zorgde ervoor dat de fiets erg oncomfortabel was, hierdoor kreeg de fiets als bijnaam de bottenschudder. 

  1. De fiets speelde in het verleden een belangrijke rol in de emancipatie van de vrouw

Om het fietsen comfortabeler te maken voor de vrouwen werden er in het jaar 1890 broeken gemaakt voor vrouwen zodat ze comfortabeler konden fietsen dan met de jurk aan. Deze broeken werden de Betty Bloomers genoemd. Een vrouw op de fiets stond symbool voor een vrije vrouw.