Locomo
Image default
Auto’s en Motoren

Waarom zijn Amerikaanse auto’s zo populair?

Even los van het prijskaartje wat aan een gemiddelde klassieke Amerikaanse auto hangt, zijn deze auto’s nog altijd razend populair. Voor veel mensen niet betaalbaar en geen logische keuze als auto voor dagelijks gebruik. Toch zien we veel mensen enthousiast worden als er weer zo’n ‘muscle car’ door de straat rijdt. Waarom is dat?

Invloed van de filmindustrie

In Nederland kijken we veel Amerikaanse films. En precies in die Amerikaanse films komen dat soort auto’s vaak terug. Dat is iets wat al decennia gaande is. En het gaat niet alleen om die gave Ford Mustang, maar zelfs de Ford mustang accessoires komen aan bod. Het is echt niet zo dat elke auto die in zo’n film getoond wordt populair is. Maar het is precies de combinatie van het personage en wat voor auto hij rijdt, wat het aantrekkelijk maakt. 

Een klassieker is bijvoorbeeld Knight Rider. Een perfect voorbeeld als het gaat om masculinity. Gave, snelle auto, man met veel borsthaar, actieheld, trekt de vrouwen aan. Dát! En precies dat beeld wat wordt geschetst. Waar veel mannen stiekem enthousiast van worden. Daar is altijd een snelle auto onderdeel van. 

Even een stapje vooruit in de tijd. John Wick. Een populaire moderne actiethriller. Eén man die een dozijn mannen eenvoudig uitschakelt. En waar rijdt hij in? Een Ford Mustang uit 1969!

Er wordt dus een beeld geschetst van een stoere good guy die bijna elke man wel zou willen zijn. En dat attractieve vertaalt zich ook in kleding, stijl, uiterlijk en gadgets die dit personage bezit. 

Schaarste en exclusiviteit

Dan is het nog het stukje schaarste. Je herkent zo’n auto direct als hij langs rijdt. Hij valt op in het straatbeeld en het geluid onderscheidt zich duidelijk. Opvallen met iets wat bijna niemand heeft. Ook dat spreekt veel mensen aan. Dat is dan ook precies wat zo’n Amerikaanse sportwagen doet. Het ‘gegrom’ van een ronkende V8 motor is kenmerkend. Waarop Vin Diesel in 2Fast2Furious zegt: “American muscle” 

Breed assortiment

Het interessant is dat de populaire sportwagen zoals een Ford Mustang destijds echt voor het grote publiek toegankelijk is gemaakt. En daarom zie je dat soort type auto’s veel terug in het straatbeeld. Ook het dit het design van andere merk breed beïnvloed. Dan hebben we het trouwens alleen nog maar over de sportieve coupés. Terwijl er ook veel aanhang is voor klassiekers zoals de Dodge Ram of Cadillac Escalade.