Locomo
Image default
Mode en Kleding

Buitenlandse hoofddeksels

In Nederland zien we vooral petten of snapbacks, hoeden en religieuze hoofddeksels op straat, maar elders in de wereld hebben ze hele andere gewoonten op dit gebied. We nemen er een aantal door in dit artikel.

Om te beginnen, de fez. Dit hoofddeksel is het best te beschrijven als een cilindervormig object met een soort kwastje erop. Het hoofddeksel is vernoemd naar de Marokkaanse stad Fez. In de tijden van het Ottomaanse Rijk was het dragen hiervan verplicht, maar werd in 1925 verboden door president Atatürk. De fez wordt gemaakt van vilt. Als we aan Mexico denken, denken we aan taco’s, corona’s en natuurlijk de sombrero. Deze hoeden worden gemaakt van stro of vilt. In eerste instantie werden de hoeden om praktische redenen gedragen door veldarbeiders, namelijk om zich te beschermen tegen de zon. Tegenwoordig is de sombrero vooral bekend als symbool en onderdeel van de nationale dracht van Mexico. De tulband is een hoofddeksel die zijn oorsprong vindt in Azië. Tulbanden worden veel gedragen door nomaden en woestijnvolken als bescherming tegen de zon en het zand. Ook in India wordt de tulband gedragen door de sikhs. Daar wordt de tulband een dastar genoemd. We blijven in Azië, waar ook de Tubeteika een traditioneel hoofddeksel is. De Tubeteika is gemaakt van stevig katoen, zwart satijn of fluweel. Vandaag de dag wordt dit hoofddeksel nog gedragen door Turkse etnische groepen in Centraal Aziatische landen als Kazachstan, Kirgizië en Oezbekistan.

Het zou goed kunnen dat je één van bovenstaande hoofddeksels ook wel eens in Nederland hebt gezien, maar veel voorkomend zijn ze niet. Zoals gezegd zie je hier vooral allerlei soorten petten, hoeden en hoofddeksels met religieuze redenen. Jongeren gaan echt vooral de petten en dan zijn dan snapbacks en fivepanel petten het populairst. Petten kopen via internet is erg makkelijker door de snelle levertijd en het grote assortiment.

Meer info : bezoekt u de website