Locomo
Image default
Tuin en buitenleven

Pellets voor pelletkachel, welke zijn het best?

Heb je goede pellets voor je pelletkachel nodig? Er zijn verschillende soorten waar je op moet letten! Denk bijvoorbeeld aan het EN+A1 label, wat betekent dat het het je woning warmer maakt en tegelijkertijd minder as achterlaat. Hierdoor hoef je minder gebruik te maken van bijvoorbeeld gas en aardolie. Het maakt de kachel ook gelijk een stuk milieuvriendelijker. In plaats van dat er met gas extra CO2 in de atmosfeer terecht komt, verbrand je met houtpellets alleen de CO2 die het hout als boom zijnde heeft opgenomen, waardoor er geen extra CO2 de lucht in gaat.

Witte houtpellets

Er zijn 2 soorten pellets voor pelletkachels; witte en bruine. Gelukkig is het verschil tussen deze soorten vrij simpel. Witte houtpellets zijn gemaakt van een ander soort hout; namelijk zuiver zachthout, wat voornamelijk komt van dennen- en essenhout. Bij het aankopen van witte houtpellets moet ook duidelijk aangegeven zijn wat de herkomst is van het hout. Voordelen van witte houtpellets voor je pelletkachel zijn dat de vlammen van witte pellets vaak feller branden dan bruine en ze branden schoner. Ze zijn perfect voor het verwarmen van bescheiden woonoppervlaktes, zoals het verwarmen van een woonkamer.

Bruine houtpellets

Op zijn beurt zijn bruine houtpellets voor pelletkachels gemaakt van een mix van diverse hard- en zachthoutsoorten. Deze pellets bevatten ook schors, waar het de bruine kleur van krijgt en waar het de naam te danken heeft. Omdat bruine houtpellets gemaakt worden van veel verschillende soorten hout, is het in tegenstelling tot de witte pellets niet verplicht om de herkomst van het hout aan te geven. Voordelen van bruine houtpellets zijn dat ze goedkoper zijn dan witte pellets en dat ze beter branden. Er komt meer warmte van bruine houtpellets af, wat ze geschikter maakt. Tot slot is het belangrijk om te weten dat er tussen deze 2 soorten pellets geen verschil zit als het gaat om kwaliteit.