Locomo
Image default
Bedrijven

Waarom zijn kalenders een goed relatiegeschenk?

Weer een nieuw jaar is begonnen. Mensen hebben behoefte aan een nieuwe kalender. Die wordt veel als relatiegeschenk gebruikt. Waar dient een relatiegeschenk aan te voldoen en waarom zijn kalenders daarom een goed geschenk?

Wat is een relatiegeschenk en wat is het doel ervan?

Bij een relatiegeschenk praten we niet over een cadeau in de privésfeer. Het is voor een zakenrelatie. Dat kan twee doelstellingen hebben. Het is aan de ene kant een promotiemiddel. Op een relatiegeschenk wordt namelijk informatie over de gever gezet. Voor een cadeau in de privésfeer is dat niet zo gebruikelijk. Bedrijfsgegevens zijn dan ongepast. Aan de andere kant drukt een relatiegeschenk een waardering uit voor de zakenrelatie.

Promotiemiddel

Omdat een relatiegeschenk informatie over de gever geeft en hopelijk op een goed zichtbare plek wordt geplaatst, is het een goed promotiemiddel. Als de zakenrelatie veel bezoekers ontvangt, dan heeft dat veel waarde. Dat geldt normaliter zeker relatief tot de kosten van het geschenk.

Waardering

Een geschenk aan een zakenrelatie kan een waardering daarvoor uitdrukken. De samenwerking met de relatie wordt als positief ervaren en men zet die graag voort. Het is dan wel zaak dat men selectief te werk gaat bij het geven van relatiegeschenken. Het is dan onderdeel van het relatiemanagement.

Waaraan een relatiegeschenk dient te voldoen?

We noemen hier drie eisen waaraan een relatiegeschenk zou moeten voldoen:

  • De informatie over de gever dient erop zijn aan te brengen.
  • Het dient een waarde/nut te hebben voor de ontvanger.
  • Tegenwoordig wordt gekeken of duurzame materialen zijn gebruikt.

In de volgende paragrafen kijken we of kalenders aan deze drie criteria voldoen.

Is een kalender daarom een goed relatiegeschenk?

Op een kalender kan gemakkelijk informatie over de gever worden bedrukt. Door bijvoorbeeld mooie foto’s te gebruiken, kan een kalender de aandacht te trekken, maar die moet niet schreeuwerig worden. Ondanks elektronische kalenders zijn fysieke kalenders nog altijd zeer welkom. Je hoeft niet op (virtuele) knopjes te drukken om die te zien. Naar een fysieke kalender kijken kost weinig energie en tijd. Voor een kalender kunnen heel simpel duurzame materialen worden gebruikt. Het antwoord op de vraag van deze paragraaf is dus bevestigend.

Typen kalenders

Aan de ene kant kunnen we onderscheid maken tussen kalenders die worden opgehangen en die (opgevouwen) ergens worden neergezet. Aan de andere kant kunnen diverse perioden worden getoond. Zo bestaan er kalenders die een week, een maand of een aantal maanden tonen. De maandkalenders komen veel voor. Als je veel foto’s van je bedrijf wilt tonen, dan kun je er op een maandkalender dus 12 kwijt, plus eventueel een voorblad. Als je wilt dat foto’s langer dan een maand zichtbaar zijn, dan kan je kiezen voor 3-maandkalenders of zelfs 4-maandkalenders. Als je bedrijf 4 hoofdactiviteiten heeft, dan kan je die met een 3-maandkalender prima tonen. Een 3-maandkalender wordt ook wel een kwartaalkalender genoemd en is een zeer populaire kalender op de werkvloer. Op zoek naar een 3 maands kalender 2022? Neem dan een kijkje op de website van kalenderbestellen.nl