Locomo
Image default
Mode en Kleding

Beste manieren om je schoenen schoon te maken

Of je nu houdt van leren laarzen of sneakers. Er is voor iedere schoen wel een goed middel om ze schoon te maken. Alleen is het belangrijk dat je weet dat dit kan verschillen per materiaal waar de schoen van is gemaakt.

Leer

Leren schoenen worden niet heel snel vies, maar je gaat strepen en krassen zien. Hierdoor kan het al snel lijken alsof je de schoen vaak gedragen hebt. Je kunt je eigen schoenpoets maken door wat baking soda op een natte doek te zetten en dan over de krassen te gaan. Het is een stuk goedkoper dan schoenpoets uit de winkel en net zo effectief. Verder kun je de schoenen schoonmaken door een sopje te maken van lauw water en zeep. 

Textiel

Vaak zijn het sneakers die gemaakt zijn van textiel en de witte die uiteraard het snelst vies worden, maar eigenlijk kun je de meeste soorten gympen op dezelfde manier weer schoon krijgen. Om te beginnen is goed onderhoud erg belangrijk. Als de schoenen vies worden en je laat ze maanden liggen, is de kans erg klein dat je alles er nog uit krijgt. Als je er regelmatig op let, zal dit veel beter gaan. Een bekende methode om sneakers weer wit te krijgen, is het gebruik van tandpasta. Ook helpt een simpel afwasmiddel en azijn. Genoeg opties dus en kijk wat voor jou het beste werkt.

Stof

Sommige gympen zijn gemaakt van stof en hier zie je nu eenmaal snel vlekken op. Afwasmiddel helpt het beste hier tegen en wat dan belangrijk is, is eigenlijk wat je na het schoonmaken doet. Stof absorbeert een hoop water en heeft daardoor wat langer nodig om te drogen. Het is dan goed als je de schoenen in de buitenlucht laat in plaats van binnen. Het kan zijn dat de vlekken er niet in 1 keer verdwijnen en dan probeer je het gewoon nog een keer. Uiteindelijk zal het een stuk minder opvallen of helemaal weg zijn. 

Suède

Suède zie je vaak terug in laarzen of dames slippers. Het is een materiaal waar je best voorzichtig mee moet zijn, want het is nogal fragiel. Je moet hier proberen om zo weinig mogelijk water te gebruiken. Je hebt speciale sprays en borstels die gemaakt zijn voor deze stof. Dat is de beste manier om ze schoon en stevig te houden. Ga hierna op zoek en kijk wat geschikt is voor de type suède schoenen die jij hebt.