Locomo
Image default
Bedrijven

De kosten van wonen in een monument

Wie in een monumentaal pand woont, heeft een unieke woonplek. De geschiedenis van het pand en de karakteristieke elementen zorgen voor een bijzondere sfeer. Maar er komen ook kosten kijken bij het wonen in een monumentaal pand. Overweeg je een in een monument te gaan wonen? Wees dan voorbereid en leer hieronder welke kosten er bij komen kijken. Gelukkig bestaat er wel subsidie voor het onderhoud van een monument.

Onderhoud

Als eigenaar van een monument wordt verwacht dat je de monumentale waarden van je pand in stand houdt. Dit betekent bijvoorbeeld dat je niet zomaar hout kan vervangen voor kunststof of metaal. Vaak zijn er speciale materialen nodig om de monumentale waarde te behouden. Of zijn er speciale technieken of specialisten nodig om het werk uit te voeren. En dit kan extra kosten met zich meebrengen. Ook mag je niet zomaar verbouwen en heb je er een vergunning voor nodig. Voor elke type monument gelden andere regels en voorwaarden. Bekijk dus goed of het een rijksmonument, een gemeentelijk monument of een provinciaal monument betreft en informeer naar de voorwaarden. Ook voor een vergunning worden kosten gerekend. Het goede nieuws is dat je wel subsidie kan krijgen voor het onderhoud van een monument. Deze subsidie voor je monument kan je jaarlijks aanvragen bij de overheid.

Energie

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Zo weet je dus voordat je een woning koopt, hoe energiezuinig de woning is en kan je een goede inschatting maken van de energiekosten.  Maar in tegenstelling tot woonhuizen, is bij een monument een energielabel niet verplicht. Dit betekent dat je moeilijk kan inschatten wat de kosten hiervoor zijn. Houd er wel rekening mee dat de kosten hoger kunnen zijn doordat het vaak om oude panden gaat. Ook is niet alles mogelijk bij een monumentaal pand. Zo mag je bij de meeste monumenten geen dubbel glas plaatsen. Wel bestaat er speciaal monumentaal glas, dat dun is maar wel isolerende eigenschappen heeft. Verduurzamen van je monument is dus vaak wel mogelijk, al kunnen ook hier extra kosten aan zitten. Laat je daarom goed informeren wat er mogelijk is en tegen welke kosten. Wel zijn er financieringsmogelijkheden voor monumentale panden, bijvoorbeeld een monumenten-hypotheek met een gunstige rente.

https://www.klement2.com/subsidie-monumenten

Gerelateerde artikelen

Hulp bij aanvraag subsidie

Moet je een rollator online bestellen?

SEO of Adwords?