Locomo
Image default
Woning en Tuin

Droogloopmat of schoonloopmat: wat kies ik?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe deurmat wordt je al snel overdonderd door het grote aanbod. Er zijn matten in zoveel verschillende materialen, formaten en kleuren dat je als nel niet meer weet wat je moet kiezen. De eerste vraag die je jezelf best stelt is of je een droogloopmat of een schoonloopmat nodig hebt. Zodra je het antwoord op deze vraag weet, is het veel gemakkelijker een keuze te maken uit het immense aanbod. Maar wat is het verschil tussen deze twee matten?

Wat is een droogloopmat?
De naam zegt natuurlijk al veel. Een droogloopmat is bedoeld om je natte schoenen te drogen. Deze matten zijn gemaakt van materialen met een groot vochtabsorberend vermogen zoals bijvoorbeeld katoen. Een goede droogloopmat kan wel tot 8m2 vocht opnemen. Een droogloopmat neemt ook wel wat vuil op, maar vanwege de structuur van de gebruikte vezels is de schrapende werking veel minder en het vuil dat van je schoenen wordt geschraapt blijft boven op de mat liggen.

De droogloopmat zorgt er dus vooral voor dat bij regenweer geen water naar binnen wordt gelopen. Niet alleen blijft je huis of kantoor zo proper, maar je moet ook niet bang zijn voor onverwachte glijpartijen op je natte vloer.

Wat is een schoonloopmat?
Als mensen het hebben over een deurmat, bedoelen ze vaak een schoonloopmat. Een schoonloopmat is bedoeld voor echt vuile schoenen. Veel gebruikte materialen zijn nylon, kokos en rubber. De stugheid van deze materialen schraapt het vuil van je schoenen, waarna dit wegzakt tussen de vezels en het oppervlak er netjes uit blijft zien.

Een schoonloopmat kan ook vocht absorberen, maar veel minder dan een droogloopmat. Deze mat gebruik je vooral om het vuil buiten te houden.

Onderhoud
Beide soorten matten moeten natuurlijk regelmatig schoon worden gemaakt. Niet alleen voor het aanzicht, maar ook om een goede werking te garanderen. Zowel de droogloopmat als de schoonloopmat kunnen eenvoudig met een stofzuiger worden schoongemaakt. Bij de droogloopmat is het wel aangeraden te wachten totdat de mat droog is, zodat het vuil niet aan de natte vezels blijft kleven. Afhankelijk van de gebruikte materialen is het vaak mogelijk om je mat in de wasmachine te wassen. Een simpel sopje en een tuinslang zijn dikwijls ook voldoende om je mat weer proper te krijgen.

Waarom niet combineren?
Zowel droogloopmatten als schoonloopmatten helpen om je huis of kantoor proper te houden. De een tegen vocht, de ander tegen vuil. Waarom niet beide combineren? Een schoonloopmat buiten voor de deur voorkomt dat je vuil mee naar binnen brengt. Binnen kan je dan een droogloopmat leggen die het vocht en het laatste vuil van je schoenen haalt. Op die manier ben je verzekerd van een propere binnenruimte.

https://www.deurmatdirect.nl