Locomo
Image default
Woning en Tuin

Wat te doen bij een kelder lekkage?

Staat er water in de kelder? Bij een kelderlekkage is het van groot belang om eerst de oorzaak van de lekkage op te sporen. Veelvoorkomende oorzaken zijn grondwater dat door muren of vloeren dringt, scheuren in de fundering, slecht aangebrachte waterdichting, of gebrekkige drainage rondom de woning. Het kan ook komen door regenwater dat niet goed wordt afgevoerd. Het achterhalen van de oorzaak helpt om gerichte maatregelen te nemen en te voorkomen dat de lekkage in de toekomst terugkeert.

Zelf de oorzaak van een kelder lekkage achterhalen is niet altijd even eenvoudig te lokaliseren. De hulp van een lekdetectiebedrijf kan dan geboden zijn. Maak in dat geval zo snel mogelijk een afspraak met een professional, om ergere schade te voorkomen. 

Direct de lekkage dichten

Zodra je een kelderlekkage ontdekt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen om de schade te beperken. Begin met het verwijderen van waardevolle spullen uit de kelder en plaats deze op een droge en veilige plek.

Indien mogelijk, zorg voor tijdelijke oplossingen om het water buiten te houden, zoals het plaatsen van afdichtingsmiddelen of het afdekken van scheuren met waterdichte materialen. Gebruik een waterstofzuiger of dompelpomp om het overtollige water zo snel mogelijk weg te pompen. Hiermee voorkom je verdere waterschade aan de keldervloer en de aanwezige spullen.

Kelder drogen

Na het verwijderen van het water is het essentieel om de kelder goed te ventileren en te drogen. Gebruik speciale krachten ventilatoren, professionele luchtontvochtigers (verkrijgbaar bij de specialist) en, indien mogelijk, zorg voor voldoende luchtcirculatie door ramen en deuren te openen.

Dit helpt om het vochtgehalte in de kelder te verlagen en voorkomt de vorming van schimmel. Controleer ook de wanden en vloeren op vochtplekken en behandel deze indien nodig met vochtabsorberende middelen of anti-schimmelproducten.

Herstelwerkzaamheden

Nadat de kelder is gedroogd, moet je de beschadigde delen van de kelder herstellen. Dit kan betekenen dat je scheuren in de muren en vloer afdicht met speciale waterdichte mortel of epoxyhars. In sommige gevallen is het nodig om de fundering of de waterdichting aan de buitenzijde van de kelder te laten herstellen door een professional.

Een structurele inspectie kan nodig zijn om te bepalen of de kelder nog verdere reparaties nodig heeft, vooral als de lekkage ernstig was.

Preventieve maatregelen

Om toekomstige kelderlekkages te voorkomen, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Zorg voor een goed werkende drainage rondom je huis, zoals het installeren van drainagebuizen of het verbeteren van de afwatering van regenwater. Overweeg ook om de buitenmuren van de kelder te laten behandelen met een waterdichte coating. Het installeren van een pomp in de kelder kan ook helpen om grondwater af te voeren voordat het de kelder bereikt. Regelmatige inspecties van de kelder en het onderhouden van de waterdichting kunnen toekomstige problemen voorkomen.

Professionele hulp inschakelen

Als de kelderlekkage ernstig is of je niet zeker bent van de oorzaak, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een specialist in kelderdichting of een bouwkundig ingenieur kan de oorzaak van de lekkage nauwkeurig identificeren en de meest effectieve oplossingen aanbevelen. Dit kan variëren van het injecteren van harsen in de scheuren tot het aanbrengen van een nieuwe waterdichte laag op de keldermuren. Door professionele hulp in te roepen, kun je er zeker van zijn dat de lekkage grondig wordt aangepakt en dat je kelder in de toekomst droog blijft.

https://www.lekkagevinden.nl/lekkage-opsporen/