Locomo
Image default
Woning en Tuin

Hoe maak je een ruimte 100% verduisterend door middel van raambekleding?

Bij de keuze van nieuwe raambekleding voor in huis moeten er veel zaken overwogen worden. Hoeveel licht wil je in je huis laten binnenstromen? Wil je extra isolatielagen voor de ramen? Hoeveel privacy heb je nodig voor je huis? Vind je het goed dat de silhouetten van buitenaf zichtbaar zijn of heb je volledige privacy nodig tegen nieuwsgierige blikken van buitenaf? Dit zijn enkele van de zeer valide vragen die je jezelf moet stellen voordat je investeert in nieuwe raambekleding. Een andere belangrijke overweging is de noodzaak van volledige duisternis voor je kamers. Er bestaat verduisterende raamdecoratie die het licht in de kamer aanzienlijk regelen en de kamers worden vrij donker, maar er stroomt wel wat licht door.

De noodzaak van verduisterende raamdecoratie

Voor een gezond leven in combinatie met een uitgebalanceerd dieet en lichaamsbeweging heeft je lichaam een diepe, ononderbroken slaap nodig van 8-10 uur per dag. Een kalmerende, rustige sfeer zonder geluid en licht creëert de perfecte omgeving waarin lichaam en geest tot rust kunnen komen. Terwijl je je ’s nachts niet te veel zorgen hoeft te maken over hoe je het licht moet tegenhouden omdat het buiten al donker is, zijn het de ochtenduren die een uitdaging vormen. Er zijn veel mensen die ’s nachts moeten werken, zoals artsen, verpleegkundigen, fabrieksmedewerkers, hulpverleners, enz. Ze moeten hun slaap inhalen tijdens de daguren als er veel licht buiten is. Het is moeilijk voor het lichaam om een goede slaap te krijgen die zo’n overvloed aan licht in de kamer heeft. Verduisterende rolgordijnen bieden hier een oplossing, omdat ze helpen om het leven volledig uit te schakelen en een ideale sfeer voor je te creëren.

Lichtkieren

Terwijl verduisterende rolgordijnen 100% bescherming bieden tegen licht, zijn er soms kleine kieren aan de zijkant van de zonwering die het licht naar binnen laten. De raambekledingswereld verwijst naar deze openingen als “kieren”. Deze kieren komen veel voor en ze komen voor omdat ze, hoe goed ze ook aangepast zijn, niet altijd goed passen langs de zijkanten van het raam. Deze openingen worden aangemoedigd omdat ze anders tijdens het verlagen of verhogen ervan langs het raamkozijn zullen schuren.

Zijprofielen en draad- zijgeleiding

De meeste ramen laten lichtstralen door, die genoeg zijn om je slaap te verstoren en te verpesten. Deze kieren zijn het meest problematisch bij rolgordijnen of plisségordijnen die geïnstalleerd zijn om volledige duisternis te krijgen, maar de kieren zijn spelbrekers. Maar waar er problemen zijn, zijn er ook oplossingen. Er zijn “zijprofielen” die gebruikt worden om deze openingen te bedekken en die het ook mogelijk maken dat de zonwering gemakkelijk op en neer glijdt. Tot nu toe waren deze zijprofielen alleen beschikbaar voor dure aangepaste rolgordijnen, maar ze zijn steeds meer toepasbaar op alle soorten raambekleding.

Deze zijprofielen worden “lichtblokkers” genoemd. Dit zijn U-vormige stukken kunststof die achter of voor de raambehandelingen worden aangebracht om een deel van de onbedekte ramen te helpen blokkeren of af te dichten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en kunnen gemakkelijk op maat worden gemaakt, zodat ze perfect passen bij je ramen. Pak een stevige schaar en knip ze uit volgens de eisen van de maatvoering. De zijprofielen worden geleverd met een kleverige achterkant. Je hoeft alleen maar de achterste strook af te schillen en ze aan de zijkant van je raam te plakken. Met een rolgordijn met zijgeleiding door middel van zijprofielen maak je je ruimte 100% verduisterend.

Dus als je verduisterende rolgordijnen voor je ramen hebt geïnstalleerd, maak je je geen zorgen meer over de kieren die aan de zijkanten ontstaan. Vergeet niet dat deze kieren veel voorkomen en niet het resultaat zijn van slecht maatwerk. Ten tweede kun je deze kieren gemakkelijk sluiten door zijprofielen toe te voegen en je kunt ze bijsnijden om ze aan te passen aan de grootte van je raam.

https://www.raamdecoratie.com