Locomo
Image default
Vakantie

Vuur maken op vakantie

Een traditioneel kampvuur is de beste manier om een gezellige avond te creëren op je glamping in Frankrijk. Het kan echter nog een hele uitdaging zijn om zo’n vuurtje ook lekker aan het branden te krijgen. Liefst sta je natuurlijk geen uren te klooien terwijl het hele gezelschap over je schouder meekijkt. Met deze tips voor het maken van een vuur weet je zeker dat de boel zo snel mogelijk goed aanwakkert. Laat die marshmallows maar komen!

Stap 1: de goede plek

Een vuur moet wel veilig gebouwd worden om verwondingen te voorkomen. Zorg dat de grond een meter rondom het vuur geen licht ontvlambare materialen bevat, zoals takken, droge bladeren of zelfs tenten. Ook is het van belang dat je altijd op het ergste voorbereid bent. Hou dus een emmer water, wat zand of een flinke blusdeken bij de hand.

 

Stap 2: verzamel licht ontvlambaar materiaal

Droog hout is de beste brandstof voor een goed vuur. Daarnaast heb je echter ook iets nodig waarmee je de boel aan kunt te krijgen, een licht ontvlambaar materiaal zoals dennenappels, houtsnippers, aanmaakblokjes of papier. Leg dat in het midden van de vuurplaats, zodat het vuur van daaruit kan groeien.

 

Stap 3: bouw het aanmaakhout op

Rondom de tondel – het licht ontvlambare materiaal – bouw je met kleine, droge takken een kleine piramide. Zorg dat het nog steeds om twijgjes gaat die snel branden. Er moet een opening blijven waardoor je het vuur aan kunt steken. Zorg dat die opening aan de kant zit waar de wind vandaan komt. Het is verstandig om meer aanmaakhout te verzamelen dan in de piramide gaat, want er is een goede kans dat je er meer van nodig zult hebben!

 

Stap 4: leg het brandhout erbij

Om de kleinere piramide heen bouw je een grotere hoop brandhout op. Het gaat nu om dikkere takken die wat meer tijd nodig hebben om vlam te vatten. Dit zijn de takken die je vuur uiteindelijk het langst aan zullen houden. Laat weer een opening open, en zorg ervoor dat je ook hier extra hout hebt om later op het vuur te gooien!

 

Stap 5: steek het vuur aan

Met een paar lucifers steek je door de opening in de piramide de tondel in het midden aan. Blaas zacht op het gloeiende beginnetje van het vuur om extra zuurstof aan te leveren. De vlammetjes  laaien dan na een tijdje vanzelf op richting het aanmaakhout. Het vuur zal zich van daaruit vanzelf verspreiden! Let wel op dat je het vuur niet verstikt door er te snel te veel hout op te liggen.

 

Stap 6: doof het vuur

Een belangrijk punt voor de veiligheid: ga niet bij het vuur weg tot het goed gedoofd is. Gebruik bij voorkeur droog zand om de toegang van zuurstof te belemmeren. Let goed op met water: daar kan een flinke stoomwolk af komen die op zichzelf al voor brandwonden kan zorgen.

Meer info : bezoekt u de website