Locomo
Image default
Adverteren

Whiskey Glazen: Hoe oud is een goede whisky?

Hoe ouder, hoe beter. Dit hoor je weleens met een wijn. Maar hoe zit dit eigenlijk met whisky? Whiskey glazen hebben natuurlijk geen leeftijd, maar de whisky zelf wel. Je komt soms jonge whisky’s tegen van een paar jaar, maar ook whisky’s van 15 jaar of ouder. Het geheim is eigenlijk dat een goede whisky niet bepaalt wordt door de leeftijd. Een ongeopende whisky kan je zolang als je wil bewaren. Alleen de ontwikkeling zal in de fles niet veel verder gaan. Het gaat om het rijpingsproces in houten vaten. De temperatuur, omgeving en het soort vaten zijn allemaal bepalend voor de smaak net als de ingrediënten. Ondanks alle factoren is de leeftijd niet bepalend voor een goede whisky. Dit hebben whiskey glazen gemeen met een mooie fles whisky.

Whiskey glazen: Regels omtrent whisky.

Qua leeftijd en whisky zijn er wel speciale regels opgesteld waar aan gehouden moet worden. Niet elke whisky mag de naam krijgen. In het buitenland zijn deze regels er eigenlijk niet. Ze hebben niet een bepaalde naam waar te maken. Deze regels zijn eigenlijk alleen geldig in Schotland. Je mag officieel pas een whisky deze naam geven als de drank minimaal drie jaar gerijpt heeft. Anders kan je wel whiskey glazen kopen, maar de drank die je inschenkt is geen whisky volgens Schotse begrippen. In bijvoorbeeld Canada worden wel whisky’s gemaakt voor in whiskey glazen met een rijping van slechts een paar maanden. Doordat de drank uit Canada komt zijn ze niet verbonden aan deze regelgeving.

Whiskey glazen: Rijping van een single malt whisky.

 

Een single matl whisky schenk je meestal niet in standaard whiskey glazen. Vanwege de complexiteit van de whisky worden speciale nosing glazen gebruikt. Je kan deze whiskey glazen helaas niet overal kopen. De Whiskey glazen Shop heeft deze glazen pas vanaf mei 2016 in het assortiment. De reden dat deze whisky zo complex is komt o.a. door het extra lange rijpingsproces. Deze whisky rijpt meestal zo’n 10 tot 15 jaar. Het gaat hierbij ook nog eens om een single malt dit wil zeggen dat het niet om een blend gaat. Bij een blend zitten meestal meerdere whisky’s bij elkaar in één fles. Een blend kan je wel prima uit standaard whiskey glazen drinken.

Meer info : bezoekt u de website