Zorgverzekeringen komen in allerlei soorten en maten. Zo is er dus altijd wel een zorgverzekering die bij jou past. Welke zorgverzekering dat is, heeft vooral te maken met een aantal factoren. Welke soort zorg heb je nodig? Hoeveel zorgpremie kun je betalen en kun je korting krijgen op je zorgpremie? En hoe vaak maak je eigenlijk gebruik van zorg? Dat zijn slechts een paar vragen die je kunt beantwoorden om een zorgverzekering te vinden die bij jou past. In dit artikel nemen we de mogelijkheden met je door!
Hoe vaak maak je gebruik van zorg?Dat is eigenlijk de belangrijkste vraag die je kunt beantwoorden om een zorgverzekering te vinden die bij jou past. Er zijn hoofdzakelijk namelijk twee soorten zorgverzekeringen: de basis zorgverzekering en de aanvullende zorgverzekering. Met een basis zorgverzekering ben je verzekerd tegen zorg die wordt vergoed vanuit het basispakket, dat jaarlijks opnieuw wordt samengesteld. Met een aanvullende zorgverzekering ben je verzekerd tegen zorg die buiten het basispakket valt, of voor zorg die je simpelweg vaker nodig hebt dan er vanuit het basispakket wordt vergoed. Een basis zorgverzekering kost in principe bij elke zorgverzekeraar evenveel premie, omdat de inhoud van het basispakket natuurlijk overal hetzelfde is, maar de hoogte van een zorgpremie voor een aanvullende zorgverzekering kan bij elke zorgverzekeraar verschillen.
Kun je korting krijgen op je zorgpremie?We willen allemaal goede zorg krijgen en tegelijkertijd niet te veel betalen aan zorgpremie. Als je bijvoorbeeld een orthodontie verzekering afsluit, dan betaal je meer maandelijkse zorgpremie dan wanneer je alleen een basis zorgverzekering hebt afgesloten. Om die zorgpremie toch nog een beetje betaalbaar te houden voor de kleinere portemonnee, is het mogelijk om korting te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Daarvoor moet je werkgever wel afspraken gemaakt hebben met je zorgverzekeraar. Als dat zo is, kan je dus via het collectief maandelijks korting krijgen op je zorgpremie. Ook kun je je als gezin verzekeren bij een zorgverzekeraar en gezinskorting ontvangen. Als je werkgever geen afspraken heeft gemaakt met een zorgverzekeraar of als je geen gezin hebt, dan is er alsnog het een en ander mogelijk.
Wat kun je nog meer doen voor een lagere maandelijkse zorgpremie?Als je een laag inkomen hebt, is het voor veel mensen mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen. Of je zorgtoeslag kan ontvangen, hangt dus af van de hoogte van je inkomen. Zorgtoeslag is namelijk bedoeld voor mensen die wat minder te besteden hebben, zodat zij nog steeds hun zorgpremie kunnen betalen en zodoende toegang hebben tot de zorg die ze nodig hebben. Je kunt zorgtoeslag aanvragen via de DUO en vervolgens wordt de hoogte van de maandelijkse toeslag die je zult ontvangen, berekend aan de hand van de hoogte van je inkomen. Ook goed om te weten: als er iets verandert in je zorgbehoeften of je inkomen, is het jaarlijks mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar. |
