Locomo
Image default
Eten en drinken

Waarom Belgische frietjes de beste zijn en hoe je ze kookt

België staat bekend om zijn bier. België staat bekend om zijn chocolade. België staat bekend om zijn wafels. België staat bekend om zijn frietjes.

We maken de beste friet ter wereld. En sommige dingen die voor mij (als Belg) vanzelfsprekend zijn, zoals friet voorbakken, zijn dat waarschijnlijk niet voor jou. Vandaag leg ik je uit hoe je Belgische frietjes maakt. Ik ben zo gul, ik weet het. Bedank me later.

Ps: ik geef je ook alternatieven voor sommige traditionele dingen die we doen of gebruiken. Het is niet heiligschennend, dat beloof ik. Alleen niet-Belgische mensen zullen denken van wel. Het maakt ons eigenlijk niet uit. We zijn aardige mensen. Er is maar één ding waardoor je door Belgen geroast kunt worden. Ik zal het later uitleggen.

Wat je nodig hebt

Natuurlijk: je hebt een frituurpan nodig. Je hebt ook rundervet nodig. MAAR als je veganist bent of gewoon een klein budget hebt, werkt plantaardig vet ook prima. De meeste Belgische frituren gebruiken rundervet, maar persoonlijk gebruik ik het nooit. De smaak is niet hetzelfde, maar het is niet wat Belgische frietjes zo lekker maakt, geloof me. Traditioneel gebruiken we Bintje aardappelen. Maar je kunt elke andere melige pulp aardappel gebruiken. En natuurlijk: een dunschiller en een mes (of een frietsnijder als je die hebt). Een beetje zout. En een papieren handdoek om in je grote kom te doen (het neemt het vet op).

· Een friteuse

· Rundvlees/plantaardig vet

· Bintje aardappelen

· Groentepeller

· Mes/frietsnijder

· Zout

· Keukenpapier

· Een grote kom

De voorbereiding

Zet de friteuse aan en zet de temperatuur op 150 CELSIUS graden (302 Fahrenheit graden).

Op sommige websites staat dat je de friet niet van tevoren kunt bereiden. Nou, eerlijk gezegd is dat bullshit. Denken jullie (de mensen die deze artikelen schrijven) echt dat mensen in de frituur ze à la minute zullen snijden? Nee. De enige keren dat ik de frietjes niet van tevoren maak, nou ja, dan vergeet ik het. Sommige mensen laten ze een uur (of soms de hele dag) weken om het zetmeel eruit te halen. Anderen zijn lui of hebben er geen tijd voor. Het is oke.

Maar je moet ze wel een beetje laten weken: terwijl je ze schilt, doe je ze in een pan gevuld met water en terwijl je ze snijdt, doe je ze weer in het water. Het is genoeg. Geen 5657483920 uur weken nodig.

Daarna moet je ze drogen. Je kunt ze gewoon in een schone theedoek doen en ermee schudden (op dezelfde manier waarop sommige mensen hun sla drogen, ik zal een video aan het einde van het artikel plaatsen zodat je kunt zien hoe ze het doen). Persoonlijk droog ik ze niet eens omdat ik te lui ben. Ik doe ze gewoon in een zeef en laat ze een klein beetje “springen” om ze uit te lekken.

Samengevat: je kunt ze van tevoren klaarmaken. Als je dat niet doet, moet je ze nog een klein beetje laten weken, terwijl je ze pelt en snijdt. Daarna kun je ze drogen (of, als je lui bent, in een zeef laten uitlekken).

Oké, dus daarna moet je ze frituren.

Het geheim

Je moet ze twee keer frituren.

De eerste keer, bij 150 graden Celsius, moet je ze in het hete vet doen totdat er geen bubbels meer zijn (verwar de bubbels niet met het vet dat gewoon kookt. Bubbels zijn meer “intens”). Ik weet echter niet hoeveel tijd het is; Ik let daar eigenlijk nooit op. Sommige recepten zeggen 5 minuten, andere 8 … Ik denk dat het van de friet afhangt. Als ze echt dik zijn, kost het meer tijd dan als ze dun zijn.

Voor de tweede bereiding moet je de temperatuur wijzigen in 170 graden Celsius (338 Fahrenheit graden). Je kunt de frietjes in de frituurmandjes laten uitlekken (ik weet niet hoe het heet, maar het zijn het soort metalen mandjes die je in het vet duikt. Je kunt ze boven het vet hangen om de frietjes te laten uitlekken) of je kan ze alvast in de kom doen, op het keukenpapier, zodat het vet al een beetje wordt opgenomen. Het hangt af van je mate van luiheid. Als hij klaar is dip je de frietjes voor de tweede keer tot ze goudbruin zijn. Het hangt af van je friet, maar het is vaak tussen de 2 en 3 minuten. Soms (het is echt zeldzaam), ik weet niet waarom, weigeren de frietjes goudbruin te worden, maar het is oké, ze hebben exact dezelfde smaak.

Dat is eigenlijk wat de Belgische frietjes echt goed maakt.

Er is maar één ding dat ervoor kan zorgen dat je door Belgen wordt geroast. Ik zal het later uitleggen.

De tijd is gekomen, mijn vrienden. Als je dit proces niet volgt, zullen we je zonder aarzeling roasten (nee, ik maak een grapje, we zijn aardige mensen).

Kortom: frituur twee keer. Eenmaal op 150 graden Celsius tot het einde van het “borrelen” (Idk als het een echt woord is), eenmaal op 170 graden Celsius gedurende 2-3 minuten.

Als je daarna de frietjes al een keer in de kom hebt gedaan, verwissel dan het keukenpapier en leg je frietjes erop. Doe zout (afhankelijk van je smaak) en schud de frietjes (laat ze een beetje opspringen, een beetje alsof je ze omdraait maar op een wat minder intense manier) om het zout overal te laten gaan. Natuurlijk, als je geen zout kunt eten, is het ook goed, de friet zal nog steeds heerlijk zijn.

Neem eens een kijkje op aardappelshop.nl hier kunt u verschillende producten kopen zoals Bintje groot, heerlijk voor deze frieten.