Locomo
Image default
Management

Informatiebeveiliging in de zorg

Informatiebeveiliging voor zorg in Nederland

Als zorgverlener in Nederland heeft u te maken met zeer persoonlijke en privacy gevoelig informatie van patiënten e/o cliënten. Elke zorginstelling werkt daarom op basis van veel vertrouwen en dat moet goed beschermd worden en zorgvuldig mee omgegaan worden net zoals de gezondheid van iedere cliënt. Om de bescherming van deze persoonsgegevens te garanderen is er in Nederland de NEN 7510 in het leven geroepen.

Wat is NEN 7510?

De NEN 7510 is een Nederlandse normering gebaseerd op ISO 27001, een internationale standaard. Deze norm voorschrijft welke maatregelen genomen moeten worden om specifiek patiëntgegevens goed te beschermen tegen datalekken en om informatiebeveiliging in de zorg te kunnen garanderen. Alle maatregelen zijn dusdanig dat het de processen goed omschrijft wanneer en waarin gegevens van patiënten worden vastgelegd én gecontroleerd kunnen worden. Nederlandse zorginstellingen zijn verplicht om te voldoen aan de NEN 7510.

NEN 7510 voor de gezondheidszorg

De meerwaarde die NEN 7510 biedt ten opzichte van ISO27001 is dat deze norm extra aandacht schenkt voor veiligheidsrisico’s binnen de zorg. Voorbeelden zijn het opslaan en verwerken van patiëntengegevens zoals NAW en BSN. (Zorg)Organisaties die dit soort informatie nodig hebben en opslaan zijn verplicht te werken conform NEN 7510, dan wel een systeem die hieraan voldoet. De cloudopslag diensten van Vcare connect voldoen aan zowel NEN 7510 en ISO 27001 en daarom zijn onze diensten en oplossingen toegestaan voor zorginstellingen in heel Nederland.

Het kiezen voor Vcare connect is daarom niet alleen logische keuze, maar ook een verstandige. Ons cloudopslag systeem is geheel in samenspraak ontwikkeld met professionals uit de zorg en dat maakt Vcare connect de best mogelijke communicatieoplossing in de zorg. Met Vcare connect weten gebruikers en zorgprofessionals gegevens zorgvuldig te bewerken en op te slaan op een zeer gebruiksvriendelijke manier. Bovendien hebben we slimme integraties ontwikkeld die naadloos samenwerken met de meestgebruikte informatiesystemen. Kortom zijn de voordelen voor het kiezen van Vcare connect:

Hoe werkt de Informatiebeveiliging voor de zorg bij Vcare?

Persoonlijke gegevens van patiënten worden opgeslagen in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Deze moeten altijd beschermd worden tegen ongewenste toegang, vooral vanuit het EPD verschillende partijen in de zorg toegang nodig hebben voor verwerking en uitwisseling. Goede informatiebeveiliging is daarom een must én wettelijk vereist.

Dankzij juiste toegangscontrole voor medische stukken zorgt Vcare connect ervoor dat er wordt voldaan aan deze cruciale eis. Gegevens die opgeslagen worden in Vcare connect worden meteen beveiligd en zijn alleen openbaar voor degene die toegang heeft tot deze gegevens. Van bestuurlijk niveau tot aan de specialist op de werkvloer. Op het gebied van databescherming voldoet Vcare eveneens ruimschoots doordat alle data over een separaat beveiligde internetlijn gaat en niet over de reguliere IP internetlijn. Hierdoor kunnen wij data fysiek zelfs onderscheiden van reguliere internetdata en dat is uiteraard super veilig.

Hoe werken onze beveiligingseisen

Bij Vcare gebruiken we de meest moderne beveiligingstechnieken om persoonsgegevens te waarborgen én om ongewenste toegang te voorkomen. Dit zijn o.a.:

Tweestapsverificatie: De gebruiker dient in te loggen met gebruikersnaam/wachtwoord en een sms-controle. De sms-controle is een extra beveiliging om onbevoegd gebruik te voorkomen.

– Het toekennen van rollen binnen de organisatie: Dit maakt informatie toegankelijk die nodig is voor de uitoefening van een functie.

Beveiliging van de serverruimte: Dit gebeurt 7 dagen per week, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar waarbij altijd een backup wordt gemaakt van de data.

Nieuwsgierig hoe Vcare connect zal werken binnen uw organisatie? Maak een afspraak voor een demo op locatie, fysiek of online, door één van onze adviseurs. U kunt zelf een afspraak maken via info@vcareconnect.nl of telefonisch op 088-4800900.

 

Meer info : bezoekt u de website