ERP advies en implementatie

Wat is een ERP-systeem?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Meestal wordt met ERP specifiek gerefereerd aan de software waarmee alle bedrijfsprocessen van een bedrijf kunnen worden ondersteund. Tegenwoordig zijn er talloze ERP-leveranciers, zoals Oracle, SAP, Microsoft, Intuit, Syspro en NetSuite. Maar wat is ERP precies? Wanneer we kijken naar bedrijfsapplicaties, zien we dat voor verschillende bedrijfsprocessen verschillende softwarepakketten worden gebruikt:

• Een CRM-systeem voor het beheer van relaties en klanten.

• Het financiële softwarepakket voor boekhouding, facturering en andere financiële processen.

• HR-software voor het ondersteunen van personeelsprocessen en HR-processen.

De bovenstaande lijst met software bevat slechts enkele voorbeelden: tegenwoordig is er voor ieder bedrijfsproces wel ondersteunende software te vinden. De kracht van ERP is dat deze alle bedrijfsprocessen kan ondersteunen. Dit betekent enerzijds dat losse softwarepakketten voor aparte bedrijfsprocessen verleden tijd zijn. Daarnaast kunnen verschillende afdelingen binnen een bedrijf beter samenwerken doordat in alle applicaties dezelfde gegevens worden gebruikt.

Voordelen van een ERP-systeem

Het gebruik van een ERP-systeem heeft bij veel bedrijven geleid tot betere resultaten. Dit wordt veroorzaak door diverse voordelen die een ERP-systeem met zich meebrengt. Een aantal voorbeelden:

• Alle gegevens binnen de organisatie zijn gecentraliseerd en voor iedereen hetzelfde. Een nieuwe klant hoeft bijvoorbeeld maar één keer worden aangemaakt en is vervolgens voor zowel de productie-, administratie-, sales- als supportafdeling beschikbaar.

• Een ERP-systeem kan de naleving en werking van processen, procedures, de administratieve organisatie en de bestuurlijke informatievoorziening controleren. Een praktijkvoorbeeld is dat een bedrijf kan afdwingen dat een productieafdeling een order pas kan afronden als er ook een kwaliteitscontrole is uitgevoerd.

• Doordat een ERP-systeem gegevens over alle bedrijfsprocessen verzamelt, kunnen op basis hiervan ook rapportages worden gemaakt en voorspellingen worden gedaan. Omdat de data uit één systeem komt is dit veel eenvoudiger dan bij meerdere individuele systemen.

In aanvulling op de bovenstaande specifieke voordelen brengt een ERP-systeem, mits deze goed aansluit op de bedrijfssituatie en goed geïmplementeerd wordt, vaak een grote kostenbesparing en efficiëntieverbetering met zich mee.

ERP-systeem als pakket of maatwerk?

Bedrijven die overwegen om een ERP CRM oplossing te implementeren in hun organisatie hebben vaak de keuze tussen een standaardpakket of maatwerk. Een veelgestelde vraag is dan ook welke van de twee beter is. Net zoals met zoveel andere dingen in de wereld van software geldt dat de waarheid ergens in het midden ligt. Dit wordt veroorzaakt door twee zaken:

• Aan de ene kant is ieder bedrijf uniek. Een standaardpakket kan hier nooit perfect op inspelen, waardoor maatwerk aantrekkelijk is. • Tegelijkertijd lijken bedrijven veel op elkaar. Bijna ieder bedrijf heeft personeel, klanten, inkoop, verkoop, productie of handel en een administratie.

Daar komt bij dat ERP-maatwerksoftware en -pakketsoftware hun eigen voor- en nadelen hebben. Maatwerk past vaak beter bij het bedrijf, maar is ook duurder omdat het speciaal voor een bedrijf ontwikkeld wordt. Bovendien kan het lang duren voordat maatwerksoftware ontwikkeld is, terwijl een pakket in principe kant-en-klaar is.

Een pakket is direct klaar en vaak goedkoper, maar sluit niet altijd even goed bij alle bedrijfsprocessen. Daarnaast kost het tijd om de pakketsoftware te implementeren en zitten bedrijven er aan vast voor een lange termijn. Een laatste optie is om het beste van beiden te combineren. In dit geval wordt een standaardpakket gebruikt voor de meeste administratieve bedrijfsprocessen. Voor unieke processen of bedrijfslogica wordt vervolgens een aparte module ontwikkeld.

Hoe zit het met de implementatie van ERP?

De omvang van een ERP-pakket zorgt ervoor dat de gehele organisatie geraakt wordt wanneer een ERP-oplossing wordt geïntroduceerd. Het is dan ook belangrijk dat deze goed wordt geïmplementeerd. Een oplossing kan immers nog zo goed in elkaar zitten: als de eindgebruikers de toegevoegde waarde van de software niet zien of niet genoeg kennis hebben met betrekking tot het nieuwe pakket, zal een implementatie vaak niet slagen of erg lang duren. Heeft u vragen over de toegevoegde waarde van een ERP-pakket voor uw bedrijf? Mist u in bestaande ERP-oplossingen een module die past bij uw unieke bedrijfssituatie, of zit u met een implementatievraagstuk?

Wat uw vraag ook is, de experts van APPelit staan klaar om u te voorzien van het juiste advies in ERP , neem gerust contact op. Met de juiste kennis en ervaring kunnen we helpen bij het realiseren van maatwerksoftware maar ook bij het uitbreiden van een bestaand ERP-pakket. Daarnaast hebben we ook ervaring met implementatie van een ERP-pakket binnen uw organisatie.

Meer info : bezoekt u de website