Locomo
Image default
Bedrijven

Je code 95 vernieuwen? Begin er meteen mee!

Voor het besturen van een vrachtwagen heb je natuurlijk een vrachtwagenrijbewijs nodig. Over het algemeen wordt er gedacht dat het hierbij op houdt, maar niks is minder waar. Buiten een rijbewijs dient een vrachtwagenchauffeur namelijk over verschillende cursussen en bijbehorende certificeringen te beschikken. In deze blog gaan we het hebben over een van deze certificeringen genaamd, code 95.

Wat is code 95?

Code 95 is letterlijk een aanduiding op je vrachtwagenrijbewijs. Deze aanduiding laat zien dat een vrachtwagenchauffeur bevoegd is om zijn beroep uit te voeren en beschikt over de benodiggde certificaten. Daarbovenop, laat deze aanduiding zien dat de vrachtwagenchauffeur beschikt over geldige certificaten en laat het zien dat deze niet verlopen zijn. Een code 95 aanduiding is 5 jaar geldig en kan verlegnd worden door de behorende nascholing te volgen.

Waaruit bestaat code 95?

De nascholing bestaat uit een aantal onderdelen die cruciaal zijn bij het beroep vrachtwagenchauffeur. Zo wordt er geleerd hoe je om dient te gaan met bepaalde verkeerssituaties. Over het algemeen is dit wel bekend bij de chaufferus, maar deze nascholing maakt het mogelijk om hier een opfris cursus in te nemen en daardoor weer precies te weten wat iemand in zo’n situatie dient te doen. de naschoking bestaat uit een zestal onderdelen en die zien er als volgt uit.

De onderdelen van een code 95 nascholing

Zoals gezegd bestaat de nascholing van code 95 uit een zestal onderdelen. De zes onderdelen zijn het besturen van een heftruck, BHV, het onderdeel VCA, lading zekeren en een cursus ADR. Via deze cursussen kan er bepaald worden of iemand over de juiste vaardigheden beschikt om de code 95 aanduiding te mogen ontvangen op zijn of haar rijbewijs. Buiten deze onderdelen doen sommige opleidingsinstellingen zich ook focussen op het begeleiden van chauffeurs op zogenaamde chauffeursdagen. Deze dagen staan in het teken van praktijk en worden uitgevoerd door bepaalde situaties na te boosten met de vrachtwagen.

https://eurotransportcollege.com/nascholing-code-95/